Af: Kathrine Møller Nielsen
Retssag:
Efter tre års ventetid bliver polsk mand dømt for spirituskørsel og udvist af Danmark. Det, der tipper vægtskålen, er svært at bevise.
Byretten i Kolding:
Den polske mand kan ikke forstå meget dansk, men da retten fortæller ham dommen, fremstammer han:
”Nej, nej, nej.”
Ordet ’udvisning’ har han lært.
Det er fredag d. 11. november. Det er en lille intim retssal. Den polske mand er placeret i vidneskranken med en tolk ved sin side. Han møder tolken ude foran retssalen, fem minutter før retssagen begynder. Det er første gang, de møder hinanden. Ham og den tolk, der skal være hans stemme igennem retssagen.
Anklageren spørger om mandens alder. Han er født d. 11. november 1989.
”Det er din fødselsdag i dag?” Spørger anklageren.
Den polske mand nikker. En stilhed breder sig i lokalet, før anklageren fortsætter.
Anklageren mener, at han skal dømmes for spirituskørsel og udvises af Danmark. Den polske mand erkender og tilstår at have kørt beruset, men han er uenig i straffen. Han vil ikke forlade landet.
Kørekortet er snart tilbage
I 2019 bliver den polske mand stoppet af politiet og med en promille på 2,01, mister han sit kørekort. Tre år efter bliver sagen stillet for retten. En måned efter at dommen falder, kan manden tage kørekort igen. Anklageren udtaler, at det sjældent sker, at der går så lang tid før, at en dom falder, men at det ikke kan undgås, da de vigtigste sager altid vil komme først.
Manden har ingen familie i salen. Hans kone og to børn bor i Polen. Det er en af grundene til, at han bliver udvist. Hans tilknytning til Danmark er ikke stærk nok. Anklageren spørger, om han har nogle venner i Danmark eller går til nogle fritidsaktiviteter? Den polske mand har kun sine arbejdskollegaer. Han arbejder 10 timer 6 dage i ugen. Retten bedømmer, at det ikke er en væsentlig tilknytning til det danske samfund.
Retten skal også bedømme, om manden er til fare for samfundet i tilstrækkelig grad. Retten mener, at spirituskørsel er en tilstrækkelig fare, også selvom det er hans første lovovertrædelse.
Vægtskålen tipper
Ifølge udlændingeloven er det muligt at undgå udvisning og slippe med en advarsel, hvis man lovligt har boet i det pågældende land i fem år. Det prøver forsvareren at bevise, da den polske mand har lønindtægter fra 2017. Anklageren mener, at eftersom han først bliver tilføjet i CPR-registeret i 2020, må det være udgangspunktet for hans ophold i Danmark. I sidste ende mener Retten, at der ikke er dokumentation nok til at bevise, at den polske mand har opholdt sig lovligt i Danmark siden 2017, selvom dokumentationen kan få vægtskålen til at tippe i den anden retning.
Som dommen lyder nu, får den polske mand 10 dages betinget fængsel. Han kommer ikke i fængsel, så længe han ikke begår ny kriminalitet indenfor et år. Fængselsstraffen er grunden til, at manden udvises. Derudover skal han betale en bøde på 19.500 kr. Den polske mand får at vide, at han ikke behøver at betale sagsomkostningerne, da ventetiden har været så lang. Tolken oversætter den polske mands ord efter Rettens udtalelse:
”Jeg bliver udvist, så det hjælper mig jo ikke.”
Den polske mand får 14 dage til at overveje, om han vil anke sagen til Landsretten. Gør han ikke det, må han pakke kufferten og tage tilbage til sin familie i Polen – uden et arbejde.